
Otázky a odpovědi
Co je to buněčná podvýživa?
Naše tělo je složeno z buněk, které spolu komunikují a společně tvoří provázaný systém. Dojde-li k tomu, že jedna z nich začne fungovat špatně nebo přestane fungovat úplně, vznikne řetězová reakce a problém se začne šířit .Každý z nás, ať jí cokoliv, dostává do těla odpadní látky, a ty není tělo schopné vyloučit samo o sobě. Začne docházet k postupnému ukládání těchto škodlivin do buněk. Nejvýznamnějším orgánem celého trávicího traktu je tenké střevo. Zde dochází ke znovuvstřebání všech důležitých látek, které jsme přijali v potravě. Když se narodíme, tak cokoliv přijmeme, je zpracováno ze 70 % a pouze 30% je vyloučeno z těla ven. Postupem času, jak do těla dostáváme škodliviny a nejíme stravu dostatečně bohatou na vlákninu, se poměr využitých a odpadních látek vyrovná 50% na 50%. Ve stáří je již tento poměr otočený vůči době za mlada. Tělo zpracuje 30 % přijaté potravy a 70 % vyloučí. Důsledkem je to, že buňky jsou zanesené odpadními látkami a nejsu schopné z potravy přijmout vše, co by mohly. Tělo začne mít pocit hladu. Vznikají chutě, pocity hladu, noční vyjídání ledničky. Poté sníte všechno na co přijdete a tělo si toto uloží do zásob, aby vydrželo bez jídla. A tak přibíráme na váze.Tělo není schopné samo o sobě vyloučit škodlivé látky z těla. Potřebuje pomoci. Tou pomocí se rozumí vláknina, která ve střevech působí jako kartáč. Ovšem pozor, vlákninu nestravitelnou! Je např. v obilovinách nebo v banánech.
—————
Jaké jsou fáze buněčné podvýživy?
1. fáze – u velmi mladých lidí, často i u dětí – alergie, astma, exémy, lupénka, nepřiměřená únava
Člověk je unavený, padají mu vlasy, lámou se mu nehty a třepí se konečky vlasů.
2. fáze – ve 30-40 letech nadváha(podváha), vysoký nebo nízký krevní tlak, migrény, cukrovka. Charakteristický rys této fáze – pravidelné užívání léků. Špatně funguje trávicí systém a oběhová soustava, zvyšuje se cholesterol v krvi. Následkem je cukrovka, zanáší se játra-důsledek ledvinové kameny. Projevují se ekzémy, vyrážky, zhoršuje se pleť, mohou se objevovat bílé flíčky na nehtech. Velká únava se projevuje povadlou pokožkou a kruhy pod očima.
3. fáze (konečná) – v 60 letech 70 % lidí předčasně a zbytečně umírá na infarkty, mozkové příhody, rakovinu.
—————
BMI - Body Mass Index
BMI-Body Mass Index – tj. Poměr mezi váhou(kg) a 2. mocninou výšky(m), normální hodnota je mezi 20-25
Váha 61 (kg) 61
Příklad: BMI = -------------------------------------------- = ------------ = 23,53
Výška 1,61(m) x výška 1,61 (m) 2,592
BMI |
stupeň |
příznaky |
do 18 |
podvýživa |
anorexie, bulimie, selhání imunity, osteoporóza |
|
2.stupně |
ztráta svalové hmoty |
18-20 |
podvýživa |
zažívací problémy, slabost, chronická únava |
|
1. stupně |
stres, úzkost, hormonální dysfunkce |
20-25 |
NORMÁL |
dobrá fyzická kondice, energie, vitalita |
|
|
odolnost vůči nemocem, zvládání stresu… |
25-27 |
nadváha |
únava, nervozita, zažívací problémy, cévní problémy |
|
|
křečové žíly, bolest hlavy, bolesti zad, rakovina |
27-30 |
obezita |
vysoký krevní tlak, kardiovaskulární problémy |
|
1. stupeň |
cukrovka, problémy s klouby a páteří |
30-35 |
obezita |
Angina Pectoris, infarkt, zánět žil, hormonální |
|
2. stupně |
dysfunkce, ateroskleróza, mozková mrtvice |
Nad 35 |
obezita |
maximální riziko cukrovky, rakoviny, srdečních |
|
3. stupně |
chorob, předčasné úmrtí |
Toto se nedoporučuje měřit u těhotných žen, dětí a velmi aktivních sportovců.
—————
GI - Glykemický index
Pečivo a obiloviny patří mezi sacharidy. Byla pro ně stanovena hodnota tzv. “glykemického indexu” (GI). GI je veličina, která udává rychlost, jakou tělo dokáže využít glukózu obsaženou v určité potravině.
Glukóza má GI 100. Potraviny s nižším GI než 100 (celozrnné pečivo, ovoce, zelenina) způsobují pomalejší vstřebávání glukózy.
U potravin s vyšším GI než 100 (bílé rohlíky, bagety, pizza, hamburgery, sladké pečivo) dochází k rychlejšímu vstřebávání glukózy.
Tedy laicky řečeno, čím vyšší GI, tím budete mít rychleji hlad.
—————
Rozdělení potravin podle hodnoty GI
1. Potraviny s nízkým glykemickým indexem GI do 55
- zvedají hladinu glykémie velmi pomalu, jsou vhodné pro zařazení do programů redukce nadváhy a pro diabetiky
2. Potraviny se středním glykemickým indexem GI 56 - 69
- hladinu glykémie zvedají středně rychle
3. Potraviny s vysokým glykemickým indexem GI nad 70
- zvedají hladinu glykémie velmi rychle, nevhodné pro diabetiky, s vyjímkou léčby hypoglykémie
—————
GDA-Guideline Daily Amounts (doporučené denní množství)
Je to informace výrobce o obsahu energie. Podíl dopoučeného denního množství (vyjádřený v %)energie, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin a sodíku v přesně stanoveném množství produktu.Toto označení je zatím pro výrobce dobrovolné.
Podle Světové zdravotnické organizace a Eurodiet z roku 1998 bylo doporučené denní množství energie stanoveno ve výši 2 000 kcal odpovídající pro zdravou ženu s průměrnou tělesnou hmotností, střední fyzickou aktivitou a dobrým zdravotním stavem.
—————