Otázky a odpovědi

Co je to buněčná podvýživa?

     Naše tělo je složeno z buněk, které spolu komunikují a společně tvoří provázaný systém. Dojde-li k tomu, že jedna z nich začne fungovat špatně nebo přestane fungovat úplně, vznikne řetězová reakce a problém se začne šířit .Každý z nás, ať jí cokoliv, dostává do těla odpadní látky, a ty není tělo schopné vyloučit samo o sobě. Začne docházet k postupnému ukládání těchto škodlivin do buněk. Nejvýznamnějším orgánem celého trávicího traktu je tenké střevo. Zde dochází ke znovuvstřebání všech důležitých látek, které jsme přijali v potravě. Když se narodíme, tak cokoliv přijmeme, je zpracováno ze 70 % a pouze 30% je vyloučeno z těla ven. Postupem času, jak do těla dostáváme škodliviny a nejíme stravu dostatečně bohatou na vlákninu, se poměr využitých a odpadních látek vyrovná 50% na 50%. Ve stáří je již tento poměr otočený vůči době za mlada. Tělo zpracuje 30 % přijaté potravy a 70 % vyloučí. Důsledkem je to, že buňky jsou zanesené odpadními látkami a nejsu schopné z potravy přijmout vše, co by mohly. Tělo začne mít pocit hladu. Vznikají chutě, pocity hladu, noční vyjídání ledničky. Poté sníte všechno na co přijdete a tělo si toto uloží do zásob, aby vydrželo bez jídla. A tak přibíráme na váze.Tělo není schopné samo o sobě vyloučit škodlivé látky z těla. Potřebuje pomoci. Tou pomocí se rozumí vláknina, která ve střevech působí jako kartáč. Ovšem pozor, vlákninu nestravitelnou! Je např. v obilovinách nebo v banánech.

 

       

 

—————

Jaké jsou fáze buněčné podvýživy?

1. fáze – u velmi mladých lidí, často i u dětí – alergie, astma, exémy, lupénka, nepřiměřená únava

Člověk je unavený, padají mu vlasy, lámou se mu nehty a třepí se konečky vlasů.

2. fáze – ve 30-40 letech nadváha(podváha), vysoký nebo nízký krevní tlak, migrény, cukrovka. Charakteristický rys této fáze – pravidelné užívání léků. Špatně funguje trávicí systém a oběhová soustava, zvyšuje se cholesterol v krvi. Následkem je cukrovka, zanáší se játra-důsledek ledvinové kameny. Projevují se ekzémy, vyrážky, zhoršuje se pleť, mohou se objevovat bílé flíčky na nehtech. Velká únava se projevuje povadlou pokožkou a kruhy pod očima.

3. fáze (konečná) – v 60 letech 70 % lidí předčasně a zbytečně umírá na infarkty, mozkové příhody, rakovinu.

 

—————

BMI - Body Mass Index

BMI-Body Mass Index – tj. Poměr mezi váhou(kg) a 2. mocninou výšky(m), normální hodnota je mezi 20-25

                                     Váha 61 (kg)                                  61

Příklad: BMI = -------------------------------------------- = ------------ = 23,53

                          Výška 1,61(m) x  výška 1,61 (m)             2,592

BMI

stupeň

příznaky

do  18

podvýživa

anorexie, bulimie, selhání imunity, osteoporóza

 

2.stupně

ztráta svalové hmoty

18-20

podvýživa

zažívací problémy, slabost, chronická únava

 

1. stupně

stres, úzkost, hormonální dysfunkce

20-25

NORMÁL

dobrá fyzická kondice, energie, vitalita

 

 

odolnost vůči nemocem, zvládání stresu…

25-27

nadváha

únava, nervozita, zažívací problémy, cévní problémy

 

 

křečové žíly, bolest hlavy, bolesti zad, rakovina

27-30

obezita

vysoký krevní tlak, kardiovaskulární problémy

 

1. stupeň

cukrovka, problémy s klouby a páteří

30-35

obezita

Angina Pectoris, infarkt, zánět žil, hormonální

 

2. stupně

dysfunkce, ateroskleróza, mozková mrtvice

Nad 35

obezita

maximální riziko cukrovky, rakoviny, srdečních

 

3. stupně

chorob, předčasné úmrtí

Toto se nedoporučuje měřit u těhotných žen, dětí a velmi aktivních sportovců.

 

—————

GI - Glykemický index

Pečivo a obiloviny patří mezi sacharidy. Byla pro ně stanovena hodnota tzv. “glykemického indexu” (GI). GI je veličina, která udává rychlost, jakou tělo dokáže využít glukózu obsaženou v určité potravině.

Glukóza má GI 100. Potraviny s nižším GI než 100 (celozrnné pečivo, ovoce, zelenina) způsobují pomalejší vstřebávání glukózy.

U potravin s vyšším GI než 100 (bílé rohlíky, bagety, pizza, hamburgery, sladké pečivo) dochází k rychlejšímu vstřebávání glukózy.

Tedy laicky řečeno, čím vyšší GI, tím budete mít rychleji hlad.

 

—————

Rozdělení potravin podle hodnoty GI

1. Potraviny s nízkým glykemickým indexem GI do 55

- zvedají hladinu glykémie velmi pomalu, jsou vhodné pro zařazení do programů redukce nadváhy a pro diabetiky

2. Potraviny se středním glykemickým indexem GI 56 - 69

- hladinu glykémie zvedají středně rychle

3. Potraviny s vysokým glykemickým indexem GI nad 70

- zvedají hladinu glykémie velmi rychle, nevhodné pro diabetiky, s vyjímkou léčby hypoglykémie

—————

GDA-Guideline Daily Amounts (doporučené denní množství)

Je to informace výrobce o obsahu energie. Podíl dopoučeného denního množství (vyjádřený v %)energie, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin a sodíku v přesně stanoveném množství produktu.Toto označení je zatím pro výrobce dobrovolné.

Podle Světové zdravotnické organizace a Eurodiet z roku 1998 bylo doporučené denní množství energie stanoveno ve výši 2 000 kcal odpovídající pro zdravou ženu s průměrnou tělesnou hmotností, střední fyzickou aktivitou a dobrým zdravotním stavem.

 

 

 

 

 

—————